Most zajedništva Ston

100529 120311

U srijedu 20. siječnja 2010. godine u Drveniku je održana sjednica Upravnog odbora Udruge Dalmaherc. Makar je sjedište ove Udruge za prekograničnu suradnju Dalmatinaca i Hercegovaca u gradu lmotskom, svoje sjednice, planski upriličuju na različitim mjestima u Republici Hrvatskoj i susjednoj Bosni i Hercegovini. Mjesta održavanja dosadašnjih susreta i radnih dogovora su: lmotski, Čitluk, Ston, Tomislavgrad, u srijedu je to bio Drvenik, a ubuduće to će biti: Mostar, Brač, Hvar, Kupres, Posušje, Široki, Split... i tako redom.


Različite dobi, spola, životnog poziva, a opet toliko jedinstvenosti i toliki optimisti. Kao jedan, svi odreda vjeruju u ostvarivanje svoje vizije i čvršće veze suradnje u svim manifestiranjima života ovih dviju regija. Dapače, uvjerenja su da će njihov primjer slijediti i drugi, primjerice slavonija, bosna, lika...


lstiču, kako bi poslanje svake ozbiljne udruge trebalo biti u prakticiranju načela supsidijarnosti. Nezadovoljni su funkcioniranjem institucija s obje strane granice, etabiliranim obrascima suradnje i zalažu se za neposredne kontakte, čvršće spone, pogotovo onih koji imaju drugačiju viziju zajedništva u ovim regijama. Na sjednici donesena je odluka o realizaciji projekta "Most zajedništva - Ston 2010." Projekt će biti ostvaren u gradu Stonu 29.svibnja 2010. Glavi nositelji projekta su Organizacijski odbor Udruge i Grad Ston, čiji je načelik Vedran Antunica nazočio sastanku u Drveniku.


Likovnom kolonijom u Stonu, snimanjem milenijske fotografije na stonskom zidu, želja je odaslati poruku svijetu. Mladići i djevojke u živopisnim narodnim nošnjama, iz svih hrvatskih krajeva, načelnici općina, gradonačelnici, predstavnici svih vjerskih zajednica iz dviju regija, zapovjednici postrojbi koje su oslobodile hrvatski jug, udruge proistekle iz Domovinskog rata, sportaši, mažoretkinje i svi ljudi dobre volje bit će pozvani na "Most zajedništva - Ston 2010."!


Bit će otvorena i Zlatna knjiga zajedništva, slobode, ljubavi i solidarnosti u kojoj će se naći imena pravnih i fizickih osoba koje će na bilo koji način poduprijeti ovaj projekt. Organizatori i domaćini će osigurati objed svim sudionicima događaja, a bit će pripremljen u najvećem loncu u Hrvata, kojeg će ustupiti Ceh ugostitelja splitsko-dalmatinske županije. Ovaj događaj, odnosno projekt ima prvenstveno humanitarni karakter. Prikupljeni novac od prodanih milenijskih fotografija i Zlatne knjige zajedništva, ljubavi, slobode i solidarnosti, bit ce upotrijebljen za razminiranle minskih polja u Hrvatskoj i BiH.

 

Hrvatskom gradicu Stonu, koji je član Udruge europskih gradova opasanih zidinama, mogućio bi promidžbu njegovih ugostiteljsko-turističkih potencijala i izlazak iz okova neimaštine, koju su proizveli rat, potresi i druge nedaće.